Bedrijfsbezoek Houtzaagmolen Het Jonge Schaap


Onlangs brachten de Tafelaars van Tafelronde 60 Waterland een bedrijfsbezoek aan Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de schilderachtige Zaanse Schans. Met grote passie leidde molenaar Abel de groep rond en vertelde over de historie en de ambacht van de molen. Doordrenkt met de geur van vers gezaagd hout en het geluid van de draaiende molen, was deze avond een bijzondere ervaring.

Leden van Tafelronde 60 Waterland met de molens van de Zaanse Schans op de achtergrond.

Verleden en heden

Bij aankomst begroette het majestueuze beeld van Houtzaagmolen Het Jonge Schaap ons, die trots oprijst boven de Zaanse Schans. Het voelde alsof we een stap terug in de tijd zetten naar de gouden eeuw van de Nederlandse (hout)industrie. De molen doet anders vermoeden maar is gebouwd in 2007, het betreft namelijk een exacte replica van de houtzaagmolen uit 1680. Toen deze in 1942 werd afgebroken is Het Jonge Schaap tot in detail opgemeten en recent dus weer herbouwd op basis van die tekeningen.

De molenaar vertelde ons dat de molens op de Schans nog werken en produceren. Hier wordt dus nog echt hout gezaagd en de stammen die in het water liggen zijn niet voor de sier. Daarmee is deze molen één van de laatste overgebleven zaagmolens in Nederland. Naast hout zagen is er ook een andere bron van inkomsten, want jaarlijks worden hier duizenden bezoekers ontvangen en rondgeleid. Met onder andere deze inkomsten kan vereniging De Zaansche Molen ook andere molens die zij in beheer heeft onderhouden.

Molenaar legt aan de groep uit hoe het zagen van een stam werkt. Op de achtergrond ligt een stam in het zaagraam.

Passie van de molenaar

Het hoogtepunt van de avond was de rondleiding die de molenaar met een ongekende passie en kennis verzorgde. Het was duidelijk dat hij niet alleen een vakman was, maar ook een verhalenverteller die ons meenam op een reis door de geschiedenis van de molen, het ambacht en de Zaanstreek.

Abel legde uit hoe de molen werkte en hoe het werk van het zagen van hout met vereende krachten wordt uitgevoerd. Hij demonstreerde met vaardige handigheid hij hoe de molen werkt en hoe het hout wordt verwerkt. Het was fascinerend om te zien hoe het samenspel van menselijke inspanning en windkracht de molen tot leven bracht. Zijn passie was duidelijk merkbaar, en zijn enthousiasme en anekdotes maakten het bezoek des te boeiender.

Zonsondergang vanaf de stelling

Rondleiding op de stelling van de molen met uitzicht op de Zaan.

Terwijl de molenaar de molen ging wegzetten voor de nacht, gaf dat ons de gelegenheid om de nieuwste Tafelaar te installeren en de officiële plichtplegingen uit te voeren. Een mooie plek voor de installatie en een warm welkom aan het nieuwste lid. Hierna draaide de molen niet meer en dat gaf ons de gelegenheid om veilig verder te verkennen. Onder leiding van Abel mochten we naar boven en zagen we onder andere de krukas, het wiekenkruis en het kruiwerk. De rondleiding sloten we vanaf de stelling af met een prachtige zonsondergang over de Zaan. Aansluitend hebben we in het bijgebouw onder het genot van een drankje nog lang zitten praten.

We willen molenaar Abel bedanken voor zijn onvermoeibare enthousiasme en inspirerende verhalen. Zijn liefde voor het vak heeft deze avond fantastisch gemaakt. Ook zijn we dankbaar voor het warme welkom dat we ontvingen bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap, mede mogelijk gemaakt door molenaar Tim.